Rio de Janeiro, de fietstour

15 augustus 2024 - Copacabana, Brazilië

Vandaag de standaard fietstour van de wereldstad. Deze keer natuurlijk Rio de Janeiro. We verzamelen niet zo ver bij ons hotel vandaan. We gingen lopend, want het verzamelpunt is een paar blokken verderop. We hadden ons ingeschreven voor de tour met een Nederlandse gids. Handig dachten we maar helaas. Geen Nederlandse gids maar een Engelse. We waren met 11 mensen die meefietsten.

start van de fietsttour

We starten de tour door eerst een aantal straten over te steken. Dat is hier een heel gedoe. Veel stoplichten die kort op groen staan voor de voetgangers. De straten zijn hier zo groot dat je er meer dan een stoplicht is om aan de overkant te komen. Als je pech hebt dan staat er weer een op rood.

Onze gids vertelde aan de hand van een kaart waar we naar toegingen. De eerste stop was Copacobana Place hotel. Een zeer sjiek hotel. Veel beroemdheden hebben hier gelogeerd. Madonna was hier afgelopen april geweest. Ze gaf op het strand een gratis concert. Het concert is door ruim 1.5 miljoen mensen bijgewoond. Tegenover het hotel staat Arton Senna te pronken.

route aan de hand van een kaart

Capacobana Palace hotel

Arton Senna

We fietsten weer verder door de Expressa tunnel. Deze tunnel is aangelegd om de stad met het strand samen te voegen. Een lange tunnel met een fietspad ernaast.

Tunnel

De suikerbroodberg. Deze berg lijkt op een suikerbrood en is 396 meter hoog. Bovenop heb je een prachtig uitzicht over de baai. Het rode strand ‘Praia Vermelha” ligt er mooi bij. In de kabelbaan naar boven was James Bond, te zien, die hier in de film Moonraker een spectaculair gevecht leverde met zijn tegenstrijders Goodhead en Jaws.

suikerbroodberg

rode strand

Door de wijk Botafogo,een hippe wijk waar je mooie huisjes kunt zien. Wanneer je wijk uitrijdt kom je bij een prachtig meer. Er zijn veel zeilbootjes. Het water lag er heerlijk rustig bij. In deze wijk nam Michael Jacksen zijn videoclip van het nummer “we don’t care about us” op.

de baai

hippe wijk

De São João Batista was de volgende stop. Dit is een prachtige begraafplaats weer veel beroemdheden liggen. Een prachtige entree heeft het gebouw.

de begraafplaats

Tijdens de stop bij een groot meer vertelde de gids dat er veel wijken zijn in Rio die erg arm zijn. Tevens is er veel corruptie in het land.

prachtige stranden

Door de wijk Ipanema en we zagen mooie gebouwen en huizen. Na flink wat wat bochten kwamen we weer richting onze wijk Copacobama. Het is flink doorfietsen op het fietspad langs het strand. Er is veel verkeer en veel wandelaars en mensen die zich gewoon verplaatsen.

We kregen nog wat tips mee voor de stad. We hadden 19,3 km. gefietst. Dat was toch aardig wat.

fietsroute

In de middag zochten we een plekje om te eten. We gingen nog even lekker op het strand zitten en keken onze ogen uit. Wat wel erg opviel waren de vele verkopers die iets aan je proberen te verkopen.

In de avond aten we in een local restaurantje. Die zijn gewoon de leukste vinden wij.

Morgen gaan we naar de attractie nr. 1 van Rio, het beeld van Christus de Verlosser. We zijn heel benieuwd. We moeten vroeg op pad want we gaan met de kabelbaan omhoog. Het beeld staat op een berg van 326 meter…

Lieve knuf van ons XX