De Montevideo-toerist, deel 2
29 juli 2024 - Montevideo, Uruguay
Vandaag startte de dag bewolkt. De mensen zeggen het ook steeds het is winter. De dagen zijn kort qua licht en de bomen zijn kaal. Meestal is hier niet koud maar deze dagen daalt de temperatuur toch echt. De wind is guur en het is rond de 10 graden. Dat is even wennen als je van de zomer komt. Ik had wel wat kleding mee maar voor zulke temperaturen zou je graag je winterjas aandoen. Helaas zit dat er niet in maar toch.
Vanmorgen eerst maar eens de buurt rondom het hotel verkennen. We hobbelen wat rond en zien van alles. We zitten hier in de wijk Ciudad Vieja. Deze week heeft veel eeuwenoude monumenten en is genot om rond te kijken. We maakten een rondje en kwamen verschillende pleinen tegen die een rijke geschiedenis hadden. We liepen naar de River Plato en gingen toch nog even naar de Mercado del Puerto (overdekte markt) om wat souvenirs te kopen. Naast de markt zit het Carnaval museum. Voor het museum werd er flink geoefend op dans en muziek. Dat was leuk om te zien.
Vanmiddag deden we onze traditionele fietstoer. Elke wereldstad die we bezoeken verkennen we op de fiets. We moesten een andere aanbieder zoeken want er gingen helemaal geen fietstoer in de winter… We hebben dit geweten. Een toer op een fiets die je thuis bij het vuilnis zet. Er was amper op te fietsen. We moesten de fietsen even van te voren testen of het wel kon aldus de pinnige eigenaresse. De eerste fiets daar zat het stuur van los. Ik lag bijna languit over de fiets heen toen ik deze even uitprobeerde. Dit werd hem dus niet. Een andere fiets dan maar. Toch maar aan de mountainbike. Een fiets die amper trapt en waarvan geen enkele versnelling het doet. Het zadel was prima dat was dan weer wat. We gingen op pad.
Eerste stop het beeld van Generaal Don Bruno de Zabala. Dit beeld staat op het plein Zabala. Zabala was de stichter van Montevideo. Een belangrijk man dus voor de mensen hier.
Volgende stop Plazo de Constitucion. In de oude stad en in de eerste tijd van de onafhankelijkheid was dit plein het centrum van het burgerleven. Momenteel zijn er veel ministeries, banken en culturele instellingen te vinden. Op het midden van het plein pronkt de fontein. Een enorm belangrijke fontein. Deze fontein bracht het stromend water naar de mensen in de stad.
We fietsen langs het plein van de vrijheid. Er was veel te doen op het plein. We zochten een rustiger plekje voor het Teatro Solis. Dit is het oudste theater van Zuid-Amerika en een van de belangrijkste podia van het land.
Toen was het gedaan met de korte stukjes, er moest nu echt gefietst worden. Hoppa, we gingen naar de vuurtoren. Ongeveer 8 km. fietsen langs de Ramblas. Het uitzicht was prachtig toen de zon bijna onderging. We kwamen terug toen het al donker was.. Totale fietsafstand zo'n 16 km.
In de avond nog even met Pablo bij een lokal restaurant gegeven. We gingen voor pizza iets wat iedereen hier vaak eet. Pablo bestelde de verschillende smaken hier veel gegeven worden en we deelden het eten samen. De faina pizza was wel heel bijzonder.
Zo, dat was weer een dagje vol. Morgen gaan we op pad. We gaan naar La Paloma, naar het zomerhuisje van Pablo.
Tot gauw, lieve knuf xx

Nu weer even zomer hier, lekker buiten eten na een middagje Zuid Holland!