Op ontdekking rondom Hua Hin

6 mei 2026 - Hua Hin, Thailand

Vandaag stond er een excursie op de planning rondom Hua Hin. Altijd leuk om wat meer van de omgeving te zien, want er is hier echt genoeg te ontdekken. We hadden een groepsreisje geboekt met een busje… maar uiteindelijk bleken we de enigen te zijn. Geen groep, geen busje vol mensen — alleen wij en onze gids. Best bijzonder eigenlijk.

Volgens de gids komt dat doordat er momenteel minder toeristen naar Thailand reizen. Veel vluchten maken normaal gesproken een tussenstop in het Midden-Oosten, maar dat is nu minder vanzelfsprekend. Daardoor zijn er vooral directe vluchten, die vaak duurder zijn. Resultaat: rustiger op de toeristische plekken. Voor ons niet vervelend eerlijk gezegd.

Onze gids vandaag

Khao Tao – rust en uitzicht
Onze eerste stop was Khao Tao, wat letterlijk “schildpaddenheuvel” betekent. Dit ligt op ongeveer 14 kilometer ten zuiden van Hua Hin en is een prachtig, rustig gebied. Het staat bekend als een vredig vissersdorp en heeft een mooi lang strand.

Ook bijzonder: Khao Tao was de locatie van het eerste stuwmeer van Thailand, opgezet als koninklijk project. We liepen langs het water en zagen een klein huisje midden in het meer — echt een idyllisch plaatje. De rust hier was een groot contrast met het drukke Bangkok van een paar dagen geleden.

spiegeling in het water

Tempels en klimmen in de hitte
Daarna gingen we naar Wat Tham Khao Tao. Een prachtig tempelcomplex tegen een heuvel, wat betekende… klimmen. En dat bij temperaturen rond de 40 graden. Het blijft een uitdaging.

Het complex zelf was indrukwekkend. Overal zie je een mix van Thaise en Chinese invloeden, met beelden van mythische figuren, kleine schrijnen en rustige plekjes uitgehouwen in de rotsen. Terwijl we omhoog liepen, werden de uitzichten steeds mooier.

Bovenaan wachtte een grote, gouden zittende Boeddha met uitzicht over de Golf van Thailand. Lager op de heuvel stond nog een staande Boeddha en onderweg kwamen we allerlei kleinere beelden tegen, verstopt in nissen. Binnen moesten we natuurlijk onze schoenen uitdoen — iets wat hier heel normaal is.

In de tempel

Het uitzicht was echt prachtig. We keken uit over zee en strand, waar het op dat moment eb was. De boten lagen daardoor “droog” op het zand, wat een bijzonder gezicht gaf. Onze gids vertelde ondertussen van alles. In het begin was het even wennen aan zijn Engels, maar naarmate de dag vorderde ging dat steeds makkelijker.

Uitzicht vanaf de tempel

Koninklijke geschiedenis
De volgende stop was Rajabhakti Park. Dit indrukwekkende herdenkingspark werd geopend in 2015 en toont beelden van zeven belangrijke Thaise koningen. De gigantische bronzen standbeelden — bijna 14 meter hoog — staan opgesteld op een enorm terrein. Het park is echt groots opgezet, met brede pleinen en veel ruimte voor ceremonies. We bezochten ook het museum, waar we meer leerden over de geschiedenis van de Thaise monarchie. Erg interessant en indrukwekkend om te zien hoeveel respect hier is voor de koninklijke familie. Grappig detail: we werden voor het laatste stukje naar de zeven beelden met een busje gebracht — het voelde bijna Amerikaans, terwijl het eigenlijk maar zo’n 50 meter lopen was!

De beelden

Een bijzonder treinstation
Daarna gingen we naar het Hua Hin Railway Station. Dit station, gebouwd tijdens het bewind van koning Rama VI, is een van de oudste én mooiste van Thailand. Het meest opvallende is de Koninklijke Wachtkamer, gebouwd in traditionele Thaise stijl. Het geheel ziet er bijna sprookjesachtig uit, met rode en gouden details. Zeker een plek die je even gezien moet hebben.

Het treinstation

Creativiteit in het kunstenaarsdorp
We vervolgden onze route naar Baan Sillapin, ook wel het kunstenaarsdorp genoemd. Dit dorp werd opgericht door kunstenaar Tawee Kesa-ngam en is een creatieve plek waar kunstenaars wonen, werken en hun kunst tentoonstellen.Het was leuk om hier rond te lopen. Overal zag je schilderijen, beelden en andere kunstwerken. Sommige kunstenaars waren zelfs live aan het werk, wat het extra bijzonder maakte.

In het kunstenaarsdorp

Lunchen langs de weg
Na al dat ontdekken was het tijd om te eten. We stopten bij een typisch Thais restaurantje langs de weg — letterlijk een stap opzij en je zat er.
We kregen red curry en Pad Thai en het was echt heerlijk. Simpel, lokaal en vol smaak. Precies zoals je het wilt.

Apen en uitzicht
De laatste stop van de dag was het Khao Hin Lek Fai Viewpoint. Hier wandel je omhoog voor een panoramisch uitzicht over Hua Hin en de zee.

Maar… dit park staat ook bekend om de apen die er vrij rondlopen. En ja hoor, die waren er volop. Ze komen gelukkig alleen op je af als je eten bij je hebt, maar toch… ik ben daar niet zo’n fan van. Onze gids had zelfs een katapult bij zich om ze eventueel weg te jagen — dat gaf wel aan dat ze soms wat brutaal kunnen zijn.

Het apenbos

Na weer een flinke klim in de hitte werden we beloond met een prachtig uitzicht. Echt een mooie afsluiting van de dag.

Uitzicht vanaf het uitkijkpunt

Terug naar het hotel
Na deze veelzijdige dag werden we weer netjes teruggebracht naar ons hotel. Moe, warm, maar vooral heel voldaan.

Wat is Thailand toch een prachtig en veelzijdig land.

Tot gauw, liefs van ons xx