Thaise kookkunsten in Bangkok
4 mei 2026 - Bangkok, Thailand
Na een enerverende ochtend was het tijd voor het middagprogramma. De kookworkshop begon namelijk al om 13.00 uur, dus we moesten flink doorrijden om op tijd te zijn. Gelukkig lukte dat nét. Onze chauffeur zette ons voor de deur af, waar we nog even wachtten op de rest van de groep.
We gingen koken met twaalf mensen uit allerlei verschillende landen. Een gezellige internationale mix: Jonathan en Mirre uit Duitsland, Mika uit Duitsland, drie mensen uit Chicago, nog drie Amerikanen uit andere staten en natuurlijk wij uit Nederland. Altijd bijzonder hoe snel je contact maakt tijdens zo’n activiteit.
De kookdocente van @tinglythaicookingschool legde enthousiast uit wat we gingen doen. Maar eerst moesten we nog tien minuten lopen naar het gebouw waar daadwerkelijk gekookt werd. O jee… en dat in die enorme hitte. Alsof we nog niet genoeg gezweet hadden die dag. We moesten een drukke straat oversteken en via allerlei hekjes en smalle doorgangen bij het pand zien te komen. We mochten zelf de mango's in een mandje dragen...
We hadden ondertussen best een beetje te doen met een forse Amerikaanse vrouw van rond de 150 kilo die ook deelnam aan de workshop. De wandeling in de hitte viel haar zichtbaar zwaar. Eenmaal aangekomen moest ze echt even bijkomen en had ze veel last van haar benen.
Maar voordat we mochten koken, moesten er natuurlijk eerst foto’s gemaakt worden. Eén voor één poseren voor het bord van de kookschool, schort om en lachen naar de camera. Helemaal klaar om Thaise chef-koks te worden.
Het menu van deze zaterdag was behoorlijk indrukwekkend:
Yum Goong
Een pittige en zure garnalensoep met Thaise kruiden en specerijen.
Pad Thai Goong
Thaise roergebakken rijstnoedels met garnalen.
Gaeng Phed Gai
Rode curry met kip, kokosmelk, bamboescheuten, Thaise basilicum en huisgemaakte currypasta.
Paneang chicken curry
Milde romige lichtzoete Thaise curry met pinda's en limoenblad.
Khao Niew Mamuang
Sticky rice met verse mango en romige kokossaus.
Best een flinke opgave voor “even een kookworkshop”.
William, een Amerikaan uit de groep, bleef ondertussen maar herhalen dat hij nog nooit gekookt had en alleen ontbijt kon maken. Dat zorgde voor veel gelach. Jonathan had het daarentegen flink zwaar. Hij had waarschijnlijk een darminfectie opgelopen na het drinken van een mangosmoothie bij een straatkraampje en bracht meer tijd door op het toilet dan achter het fornuis. Hij zag het op een gegeven moment zó somber in dat hij dacht naar het ziekenhuis te moeten.
Gelukkig werd alles stap voor stap uitgelegd. Eerst moesten we alle kruiden ruiken, bekijken en in kleine stukjes snijden. Daarna gingen we met onze eigen ingrediënten naar de wok. Bakken, roeren, kruiden toevoegen en goed luisteren naar de aanwijzingen van de kookdocente.
Toen de soep klaar was mochten we meteen aanschuiven. En eerlijk? Wat was die lekker! Fris, pittig en vol smaak.
Daarna volgde de Pad Thai. De werkwijze bleef hetzelfde: eerst alles voorbereiden en vervolgens zelf wokken. Ik had trouwens nog nooit rijstnoedels gegeten. Eerst dacht ik zelfs dat ik ze misschien niet mocht eten, maar gelukkig zijn ze gewoon gemaakt van rijst en dus prima glutenvrij.
Tijdens het koken moesten we spelen met “low fire” en “hot fire”. Even wennen dat er gewoon een simpele knop zat waarmee je zo’n enorme gasvlam regelde. De kookdocente bleef ondertussen enthousiast roepen welke ingrediënten erbij moesten om het perfecte gerecht te krijgen.
En inderdaad: het smaakte echt fantastisch. William was supertrots op zichzelf dat hij ineens een complete Pad Thai had gemaakt, terwijl Jonathan ondertussen langzaam de wanhoop nabij was vanwege zijn buik.
Het derde gerecht maakten we deels samen: de rode curry. Om de currypasta goed fijn te krijgen moesten we om de beurt stampen in een grote vijzel. Iedere keer als iemand begon te stampen, begon de rest te klappen. Dat was echt hilarisch en zorgde voor een gezellige sfeer. Het fijnmaken van de pasta bleek nog best een werkje, maar uiteindelijk kregen we een heerlijke verse curry op tafel.
Nog een tussengerechtje, paneang chicken curry.
En toen… mijn absolute favoriet: mango met sticky rice.
De rijst was prachtig blauw gekleurd met bloemen en het hele dessert zag eruit als een kunstwerkje. Maar nóg belangrijker: het smaakte echt heerlijk. Ik ben er helemaal dol op. Romig, zoet en fris tegelijk. Ik ga thuis zeker proberen of dit ook zelf te maken is. De recepten van dit culinaire avontuur staan trouwens bij de foto’s, mocht iemand inspiratie krijgen.
Na afloop hebben we nog gezellig nagepraat met de Amerikanen. Nummers uitgewisseld en ja hoor: we zijn welkom in Chicago. Zij wilden op hun beurt ooit een keer naar de herdenkingen in Arnhem komen. Hoe bijzonder is dat.
En Jonathan? Die hebben we uiteindelijk richting de pharmacy gestuurd voor een flinke dosis Imodium. De mannen moesten namelijk midden in de nacht hun vlucht naar Japan halen… dus laten we hopen dat dat allemaal goed is gegaan.
Onze taxichauffeur bracht ons daarna weer netjes terug naar het hotel. Met een volle buik, vermoeide benen en een hoofd vol nieuwe indrukken kwamen we voldaan weer aan.
Morgen verlaten we helaas het mooie Bangkok en reizen we verder naar een resort aan de kust.
Veel liefs van ons xx
Tilly:4 mei 2026Wat een heerlijk eten is dat toch, het Thaise eten, mmmmm